Webshop

Oorcheck op het MBO (voorlichtingsmodulen)

0,00

Losse voorlichtingslesmodules over het gehoor en gehoorschade.

Download nu

De doelgroep van dit lesmateriaal is mbo-studenten. Zij lopen nu en in de toekomst groot risico om gehoorschade te ontwikkelen. Aan de ene kant omdat zij tijdens hun werk veel in aanraking kunnen komen met harde geluiden. Aan de andere kant omdat mbo-studenten, ten opzichte van andere jongeren, het meeste risicogedrag vertonen in hun vrije tijd. Negen van de tien mbo-studenten draagt geen oordoppen tijdens het uitgaan, waardoor ze zich aan schadelijke geluidsniveaus blootstellen. Bijna de helft van de studenten (43%) ervaart weleens een piep in de oren na het uitgaan, wat een teken is dat het gehoor overbelast is en er risico op blijvende gehoorschade is.

Het doel van het lesmateriaal is dat de kennis over de werking van het gehoor en het ontwikkelen van gehoorschade toeneemt en het risicogedrag en daarmee uiteindelijk de kans op gehoorschade afneemt.

Het is belangrijk om deze doelgroep op tijd te informeren over de gevolgen die gehoorschade kan opleveren. Wanneer bijvoorbeeld een geluidstechnicus gehoorschade heeft, zou dit kunnen betekenen dat hij zijn beroep minder goed kan uitoefenen. Ook in andere beroepsgroepen waar communicatie een rol speelt, kan gehoorschade het functioneren negatief beinvloeden. Omdat gehoorschade niet genezen kan worden, is preventie van groot belang. Door middel van dit lesmateriaal worden studenten op tij dvoorgelicht en wordt (ergere) gehoorschade zo veel mogelijk voorkomen.

Oorcheck uit het MBO bestaat uit verschillende lesmodules die als één volledig lespakket te gebruiken zijn, maar ook los van elkaar gebruikt kunnen worden. Op die manier kan de docent de lesmodules gebruiken die voor zijn studenten het meest relevant zijn.

Echter, omdat de verschillende lesmodules op verschillende onderdelen ingaan en ook op verschillende gedragsdeterminanten zal het grootste effect bereikt worden wanneer de lesmodules volledig in de voorgestelde volgorde worden gegeven.

De Hoorstichting verzorgt ook voorlichtingslessen op locatie. Kijk hier voor meer informatie.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer