Over gehoorschade…

“Ik heb wel eens vaker hard geluid aangehoord, het zal wel goedkomen, toch?” Fout.

Het verhaal van Mente Wester.

Eén keer ben ik vergeten mijn oordoppen mee te nemen: op vakantie naar Ibiza. Na een aantal mislukte pogingen om ter plaatse oordoppen te kopen dacht ik; “ik heb wel eens vaker hard geluid aangehoord, het zal wel goedkomen, toch?” Fout. De ochtend na een avond uit in de club was mijn linkeroor dof, in de rechter zat een piep. Het eerste wat ik deed was zoeken op Google: “beep in ears after going out” Al snel werd duidelijk dat het ging om tinnitus, en het zou niet meer weggaan. Ik was er kapot van.

Normaal deed ik altijd al oordopjes in bij festivals en luide gelegenheden. Als gezin dat veel bezig is met muziek kreeg ik dat al van klein af aan in mijn oren geknoopt. Ik wist echter niet dat ook één avondje uitgaan zonder gehoorbescherming al funest kon zijn.

Toen ik samen met een vriend in september 2016 zonder oordoppen voor de deur van de club stond, wist ik wel dat het niet goed zou zijn voor mijn oren. Maar, ik was ook wel eens eerder naar een feestje geweest met harde muziek, zonder dat ik oordoppen bij me had, en zonder na afloop last van mijn gehoor te hebben. “Volgende keer niet meer vergeten”, dacht ik toen, en ik heb me er verder die avond weinig zorgen meer over gemaakt.

De volgende ochtend was mijn linkeroor dof, en in de rechter hoorde ik een piep. De dofheid bij links was de volgende morgen gelukkig verdwenen, maar de piep is nooit meer weggegaan. Mijn oren zijn ook extra gevoelig voor hard geluid, dit heet hyperacusis. Opeens deden dingen als een zaal vol klappende mensen of borden stapelen al pijn aan mijn oren.

Helaas is het niet mogelijk met de huidige technologie en wetenschap om gehoorschade te genezen. Daarom is het extra belangrijk om je oren te beschermen, ook als je al gehoorschade hebt opgelopen. Ik heb begin 2017 oordoppen op maat laten maken, met vlakke filters, zodat het geluid niet vervormd wordt (alle tonen worden gelijk gedempt). Zo kan ik mezelf beschermen terwijl ik nog steeds even goed kan genieten van muziek wanneer deze te hard staat.

Ongeveer 15% van jongeren heeft tegenwoordig last van gehoorschade door blootstelling aan te hard geluid, en dat worden er steeds meer. De enige oplossing is voorkomen, want genezen gaat niet. Daarom probeer ik met de kennis die ik heb zoveel mogelijk mensen, en vooral jongeren, te informeren en voor te lichten over gehoorschade als gevolg van blootstelling aan te hard geluid. Want gehoorschade, dat wil ik niemand toewensen. En ik weet vrij zeker dat als iedereen een tijdje zou ervaren wat de gevolgen kunnen zijn van gehoorschade, dat zij dan net zo voorzichtig met hun gehoor om zouden gaan.