Soorten gehoorbescherming

Gehoorbescherming op de werkvloer moet geluid dempen tot onder de grens van 80 decibel. De gehoorbescherming moet echter ook weer niet te veel dempen: omgevingsgeluiden die op gevaar kunnen duiden moeten nog hoorbaar zijn, en indien mogelijk moeten werknemers met elkaar kunnen communiceren zonder dat zij de gehoorbescherming af of uit moeten doen. Waar kun je uit kiezen?

SONY DSCOtoplastieken

We adviseren om otoplastieken te gebruiken. Dit zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden oplopend tot 30 dB(A). Doordat ze prettig zijn om te dragen, zijn ze voor alle situaties geschikt. Otoplastieken kunnen van een filter worden voorzien, dan dempen ze bepaalde frequenties wel en andere niet. Hierdoor kun je elkaar gewoon blijven verstaan en alarmsignalen blijven horen, terwijl schadelijk geluid wordt tegengehouden.

oorkappenOorkappen

Oorkappen die als koptelefoons worden gedragen kunnen dempen tot 30 dB(A) (mits de oren goed worden omsloten). Geschikt voor situaties waarbij 80 dB(A) maar af en toe wordt overschreden. Ze zijn heel makkelijk op en af te zetten. Nadeel is dat oren warm en zweterig kunnen worden en dat elkaar verstaan en veiligheidssignalen horen wordt bemoeilijkt.

8d2a5f7d4afa5d0530789d3066945330YWxwaW5lLXNsZWVwc29mdC1vb3Jkb3BqZXMtb25nZXN0b29yZGUtbmFjaHRydXN0LXQgKDEpLmpwZw==_jpg_500x500Universele oordoppen met filter

Universele oordoppen met filter worden veel gebruikt in de discotheek of tijdens een concert. Ze zitten prettig, je ziet ze nauwelijks zitten en de muziek kun je nog steeds goed horen. Ze zijn ook verkrijgbaar met speciale filters voor tijdens het werk (laat je goed informeren over welk filter geschikt is voor jouw type werk).

Soorproppenchuimdoppen

Schuimdoppen (ook wel pluggen of proppen genoemd) worden vaak niet goed in het hoorkanaal ingebracht, waardoor onvoldoende demping optreedt en dus gehoorschade kan ontstaan. Schuimdoppen zijn geschikt als noodoplossing of wanneer je ze sporadisch nodig hebt (zoals voor bezoekers). Deze schuimdoppen zijn niet de beste oplossing voor wanneer je dagelijks in hard geluid staat.

Laat je goed informeren

We adviseren om jezelf goed te laten informeren door je werkgever en de partij waar je de gehoorbescherming wilt kopen.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer