Vlaams onderzoek: tinnitus bij jongeren komt zeer vaak voor

Een groot percentage Vlaamse jongeren heeft last van tijdelijke tinnitus na het uitgaan. Zo blijkt uit een Vlaams onderzoek uit 2013 onder bijna 4000 jongeren van 14 tot en met 18 jaar.

Het doel van het onderzoek was om het aantal jongeren met permanente of tijdelijke tinnitus als gevolg van blootstelling aan lawaai te onderzoeken. Het onderzoek laat hoge aantallen zien van tinnitus onder jongeren, gedurende de looptijd van het onderzoek.

Toename

Het aantal jongeren met tijdelijke tinnitus neemt toe met leeftijd. Bijna 39% van de 14-jarigen, oplopend naar bijna 83% van de 18-jarigen heeft last van tijdelijke tinnitus na het uitgaan. Daarnaast heeft ruim 18% van de jongeren last van permanente tinnitus. Eerder onderzoek liet onder jongeren ook al een toename zien van symptomen die veroorzaakt worden door harde geluiden Permanente tinnitus wordt meestal gezien als schade die door lawaai is veroorzaakt.

Minimaal gebruik van gehoorbescherming

De onderzoekers onderzochten ook de attitudes en overtuigingen over lawaai en gehoorbescherming, om het gebruik van gehoorbescherming van jongeren te verklaren. De meeste jongeren hadden een neutrale attitude over harde muziek en het gebruik van gehoorbescherming was erg laag, namelijk 5%. 

Ondanks de zeer hoge aantallen van tinnitus onder jongeren in het onderzoek, is het gebruik van gehoorbescherming en kennis over de risico’s van harde muziek erg laag. De onderzoekers concluderen dan ook dat toekomstige preventiecampagnes zich meer moeten richten op tinnitus als waarschuwingssignaal voor gehoorschade door harde geluiden, en benadrukken dat ook tijdelijke symptomen kunnen leiden tot blijvende gehoorschade veroorzaakt door lawaai.

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.