Artikel gehoor gaat vaak al achteruit rond 50ste levensjaar
Uit onderzoek van het VU medisch centrum in 2015 blijkt dat veel mensen al rond hun 50ste meer moeite krijgen om goed te kunnen verstaan wat er gezegd wordt in een rumoerige omgeving.

Uit de resultaten bleek dat voor een gemiddelde volwassene het spraakverstaan in ruis in de moeilijkste hoorsituaties met ongeveer 8 procent verslechterde over een periode van vijf jaar. Bij een moeilijke luistersituatie kan er gedacht worden aan een feest waar veel ruis op de achtergrond is, waarbij het dan vaak moeite kost om een gesprekspartner te verstaan.

Het resultaat dat gehoorcapaciteit vooral achteruit lijkt te gaan vanaf het 50e levensjaar zou meegenomen kunnen worden in de overwegingen om gehoorscreening bij volwassen in te voeren in Nederland. Gehoorproblemen zijn vaak onzichtbaar en gehoor gaat vaak ongemerkt achteruit over de jaren, waardoor mensen mogelijk relatief laat hulp zoeken voor hun (emotionele) problemen.

Bron: Stam, M., Smits, C., Twisk, J.W.R., Lemke, U., Festen, J.M., Kramer, S.E. (2015). Deterioration of speech recognition ability over a period of five years in adults aged 18 to 70 years: results of the Dutch online speech-in-noise test. Ear and Hearing, 36, 129-137.

DOWNLOAD PDF Artikel gehoor gaat vaak al achteruit rond 50ste levensjaar

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer