Geluidsadvies Schoolfeesten

Kinderen en jongeren worden niet alleen blootgesteld aan hard geluid via mp3-spelers, ook op schoolfeestjes wordt harde muziek gedraaid. Hoe organiseer je een veilig schoolfeest?

1) Houd het geluid op maximaal 88 decibel (dB)

De Nationale Hoorstichting adviseert tijdens schoolfeesten en andere evenementen op school een geluidsniveau van maximaal 88 dB. Het risico op gehoorschade is bij dit volume beperkt.

Het geluid kan worden gemeten met een decibelmeter met de volgende specificaties: minimaal IEC 61672:2003, klasse 2. Leveranciers van deze apparatuur zijn bijvoorbeeld Munisense, dB-control en Event Acoustics.

Wij adviseren om het geluid tijdens een schoolfeest elk uur, gedurende een kwartier te meten in dB(A).

Informeer bij de leverancier van geluidsapparatuur hoe u het beste het gemiddelde geluidsniveau in dB(A) over een periode van een kwartier kunt meten. De metingen kunnen het best verricht worden in het midden van de zaal (daar waar de meeste leerlingen staan).

2) Houd leerlingen op afstand van de boxen

Zorg er voor dat leerlingen op minstens 2 meter afstand van de box blijven. Bijvoorbeeld door een hek te plaatsen rondom de boxen.

3) Bied gehoorbescherming aan

Zorg dat er gehoorbescherming met een muziekfilter (minimaal 15-20 dB demping) beschikbaar is voor leerlingen die het geluid te hard vinden.

4) Geef voorlichting aan leerlingen en ouders

De Hoorstichting heeft diverse folders over het gehoor en de risico’s van harde muziek voor leerlingen en ouders. Voor het basisonderwijs is het lespakket HoorToren (ook op www.hoortoren.nl) en de website www.geluidstuin.nl. Voor het voortgezet onderwijs is lesmateriaal op www.oorcheck.nl.

Download het Geluidsadvies Schoolfeesten

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?