Werken in lawaai

oorkappen op

Als je werkt in lawaai, bijvoorbeeld in de bouw of als muzikant, loop je risico op gehoorschade. In de Arbowet staan maatregelen om je te beschermen tegen de risico’s van werken in lawaai. Zoals het verminderen van lawaai en het aanbieden van een hoortest.

De werkgever is verplicht om bij geluid vanaf 80 decibel maatregelen te treffen om gehoorschade te voorkomen, bijvoorbeeld door machines te omkasten of het werk anders in te richten. Als die maatregelen onvoldoende helpen om het volume naar beneden te krijgen moet er gehoorbescherming worden aangeboden. Als werknemer ben je zelf verantwoordelijk voor het dragen van deze gehoorbescherming. Het zijn tenslotte jouw oren.

Ondanks Arbowetgeving komt gehoorschade nog erg veel voor. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen om je gehoor goed te houden.

Wat kun je zelf doen?


1. Draag altijd gehoorbescherming
Als je gehoorbescherming niet altijd in hebt, al is het maar korte tijd, neemt het risico op gehoorschade snel toe. Bekijk hier verschillende soorten gehoorbescherming.

2. Wees alert op hard geluid
Kun je elkaar op 1 meter afstand niet verstaan? Dan is het geluid harder dan 80 decibel. Meet het volume met een (gratis) decibelapp zoals SafeNoise (voor iOS) of deciBel (voor Android). Is het geluid harder dan 80 decibel? Vraag je werkgever dan om een professionele meting uit te (laten) voeren.

3. Draag ook gehoorbescherming in je vrije tijd
Draag je wel gehoorbescherming op je werk, maar niet tijdens het stappen of op de motor? Dan loop je nog steeds risico op gehoorschade. Draag daarom ook in je vrije tijd gehoorbescherming. Lees hier meer over oordoppen in je vrije tijd.

4. Test je gehoor
Doe jaarlijks een hoortest.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer