Voor ouders

Wat kun je als ouder doen om gehoorschade bij je kind te voorkomen?

Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek via een koptelefoon of oortjes? Met een paar tips zorg je er voor dat dit veilig voor het gehoor is.

Kies een veilige muziekspeler
Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld, het volume maximaal op 100 dB kan, en een waarschuwing verschijnt als je boven de 85 dB uitkomt. In 2013 onderzocht de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit welke muziekspelers voldoen aan de norm. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.

Kies een veilige koptelefoon
Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten. Lees hier meer over veilige koptelefoons

Piep na het luisteren?
Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt, ga dan langs bij de huisarts.

Feestjes en festivals
Gaat jouw kind al naar (school)feestjes en festivals? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en versta je je vrienden ook nog goed. Lees meer over oordoppen of schaf ze direct aan.

Online testen
Je kind kan zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck hoortest (vanaf 12 jaar).

Testen of je kind veilig naar zijn of haar muziekspeler luistert en veilig uitgaat kan met de Mp3-check en de Check-out.

Download hier de gratis folder voor ouders.

 

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer