Veelgestelde vragen

Wat betekent die piep na het uitgaan? En wat zegt de wet over geluidsniveaus? Antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vindt u hier.

 • Kinderen / Veilige volumes

  • Wat is een veilig volume voor een schoolfeest?

   Een veilig volume, zonder gehoorbescherming, voor een schoolfeest is maximaal 88 dB. Bekijk hier meer tips voor een veilig schoolfeest.

  • Mijn kind luistert muziek op een muziekspeler, is dat gevaarlijk?

   Nee, tenzij uw kind te vaak en te lang op een geluidsniveau boven 85 dB luistert. U kunt uw kind erop wijzen om de veiligheidswaarschuwing serieus te nemen; EU-goedgekeurde muziekspelers zijn standaard ingesteld op een volumebegrenzer van 85 dB en geven daarboven een waarschuwingssignaal. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.
   Daarnaast is het belangrijk dat uw kind een veilige hoofdtelefoon gebruikt. Kies er een die omgevingsgeluid goed afsluit, dan hoeft het volume niet hard gezet te worden. Lees hier meer over hoofdtelefoons.

  • Hoort mijn kind wel goed?

   Wanneer u twijfels heeft over het gehoor van uw kind, kunt u zijn of haar gehoor laten testen. Een laagdrempelige en gratis hoortest die u thuis kunt doen is de Kinderhoortest (www.kinderhoortest.nl). Is de uitslag ‘niet goed’, maakt u dan een afspraak bij de huisarts, of het CJG. In veel gevallen zal daarna bij uw kind een audiometrietest (piepjestest) afgenomen worden, waarmee kan worden vastgesteld in welke mate uw kind gehoorverlies heeft.

  • Mijn kind heeft een piep in het oor. Wat kan ik doen?

   Wanneer uw kind zegt een piep (brom, ruis of suis) te horen, duidt dit meestal op een (kleine) gehoorbeschadiging. Vaak is zo’n piep het gevolg van harde muziek of lawaai. Beschadigde haarcellen in het binnenoor geven dan een verkeerd signaal door aan de hersenen. In veel gevallen verdwijnt die piep, ook al zijn de haarcellen in het binnenoor onherstelbaar beschadigd. Wanneer de piep langer aanblijft, gaat u dan naar de huisarts. Wanneer uw kind vaak last heeft van een piep, is het belangrijk om het gehoor extra goed te beschermen tegen hoge geluidsniveaus, om te voorkomen dat het gehoor verslechtert en/of de piep permanent aanblijft (chronische tinnitus). Lees hier wat u als ouder kunt doen.

  • Mijn kind is overgevoelig voor geluid. Wat kan ik doen?

   Het is belangrijk om te weten dat het gehoor van (jonge) kinderen over het algemeen beter is dan dat van ouderen. Kinderen kunnen bepaalde hoge frequenties en hoge geluidsniveaus als onprettig of zelfs pijnlijk ervaren, terwijl u daar zelf niets van merkt. Wanneer uw kind aangeeft dat (bepaalde) geluiden pijnlijk zijn, kan sprake zijn van hyperacusis; overgevoeligheid voor geluid. Maakt u een afspraak met de huisarts of specialist voor advies hoe hiermee om te gaan.

 • Uitgaan / Muziek luisteren

  • Wat zegt de wet over geluidsniveaus?

   Er is in Nederland geen wetgeving voor geluidsniveaus in de vrije tijd. Wel zijn er afspraken gemaakt met de meeste festivals en poppodia, deze afspraken zijn vastgelegd in een convenant. Het maximale geluidsniveau is 103 dB. Met cafés en clubs zijn geen officiële afspraken gemaakt.
   Lees hier meer over het convenant.
   Voor geluid op de werkvloer is wel wetgeving: u mag 8 uur per dag, 5 dagen per week (= 40 uur per week) onbeschermd werken in maximaal 80 dB. Bij harder geluid zijn maatregelen nodig. Lees hier meer over werken in lawaai.

  • Wat zijn veilige muziekspelers?

   Muziekspelers die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Dan zit er een begrenzer op van 85 dB, een maximumvolume van 100 dB en wordt er een waarschuwingssignaal gegeven wanneer het volume de (veilige) grens van 85 dB te boven gaat. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.

  • Wat zijn veilige hoofdtelefoons?

   Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dat is de beste keuze. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten om omgevingsgeluid te blokkeren. Lees hier meer over veilige koptelefoons.

 • Gehoorbescherming

  • Wat is goede gehoorbescherming voor uitgaan?

   Oordoppen met een muziekfilter, want die beschermen de oren door een demping van ca. 15 dB én zorgen er tegelijkertijd voor dat de muziek optimaal blijft klinken. Bovendien kunt u dankzij het filter gesprekken veel beter verstaan. Universele filteroordoppen kosten tussen de €3 en €20. U kunt dit soort filteroordoppen ook op maat laten maken bij een audicien. Die passen het beste, maar zijn aanzienlijk duurder in aanschaf (ca. €120).
   Koopt u universele filteroordoppen via www.oorcheck.nl/webshop dan steunt u de Nationale Hoorstichting.

   Belangrijk om te weten: goedkope schuimdoppen (herriestoppers) raden wij niet aan; deze zijn moeilijk in te brengen en vallen makkelijk uit waardoor u niet beschermd bent. Ook voor comfort en muziekbeleving zijn schuimdoppen een mindere keuze. (Maar: als er nergens filteroordoppen verkrijgbaar zijn en de muziek staat erg hard, dan zijn schuimdoppen beter dan niets.)

  • Waar koop ik gehoorbescherming?

   Gehoorbescherming bestaat in soorten en maten. Er zijn universele filteroordoppen, op maat gemaakte oordoppen, oorkappen (m.n. voor kinderen). In hoorwinkels (bij een audicien) kunt u terecht voor zowel universele filteroordoppen als op maat gemaakte oordoppen. Universele filteroordoppen zijn ook verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken, mediazaken, ANWB-winkels en tegenwoordig ook bij sommige oogoptieken, en sport- en outdoorwinkels. Via internet is nagenoeg het complete assortiment te koop (m.u.v. de op maat gemaakte oordoppen).
   Koopt u oordoppen via www.oorcheck.nl/webshop dan steunt u de Nationale Hoorstichting.

  • Welke gehoorbescherming past mij het beste?

   Dat ligt eraan voor welk doeleinde u gehoorbescherming nodig heeft. Zoekt u gehoorbescherming voor het uitgaan, kies dan voor universele of op maat gemaakte oordoppen met een muziekfilter. Wij adviseren een minimale demping van 15 dB. Voor elke type gehoorgang is in principe een goed passend en comfortabel model te vinden. Op maat gemaakte oordoppen bieden over het algemeen de meeste zekerheid en comfort.
   Koopt u oordoppen via www.oorcheck.nl/webshop dan steunt u de Nationale Hoorstichting.

   Als u werkt in hard geluid kunt u beter andere oordoppen gebruiken, met een filter dat afgestemd is op de werksituatie. Laat u hierover goed adviseren als u oordoppen aanschaft.
   Ook voor doeleinden als motorrijden, vliegtuig reizen, diverse sport- en muziekuitoefeningen bestaat specifieke gehoorbescherming, met aangepaste filters.

  • Ik werk in hard geluid (>80 dB). Wie betaalt mijn gehoorbescherming?

   Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis geluid boven de 80 dB moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen. De werkgever is dus verplicht goed passende gehoorbescherming voor u aan te schaffen of te vergoeden. Wanneer u de gehoorbescherming zelf regelt (bijv. in het geval van op maat gemaakte oordoppen) maak dan duidelijke afspraken met uw werkgever over het declareren van de kosten hiervan.
   Bij dagelijkse blootstelling aan geluid boven de 85 dB bent u als werknemer ook verplicht om de gehoorbeschermers te dragen. Lees hier meer over werken in lawaai.

 • Gehoorschade

  • Ik hoor een piep na het uitgaan, wat betekent dit?

   De trilhaartjes in het binnenoor zijn overbelast geraakt door de harde muziek tijdens het uitgaan. Ze geven spontaan ‘gekke’ geluiden door aan de gehoorzenuw; dat is die piep die u hoort. Vaak is de piep de volgende ochtend weg. U merkt de schade dan gelukkig niet meer, maar een stukje van uw gehoor blijft beschadigd.
   Is de piep na een paar dagen niet weg? Ga dan naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar de KNO-arts of audioloog.

  • Wat is tinnitus?

   Tinnitus is de officiële term voor het waarnemen van geluid terwijl er geen externe geluidsbron aan te wijzen is. Uw gehoor produceert dat geluid zelf en niemand anders hoort dat geluid. Een piep, ruis, suis, brom of combinatie hiervan zijn vaak omschrijvingen van dat geluid. Vaak is (tijdelijke of blijvende) tinnitus het gevolg van lawaai of harde muziek. Er is dan sprake van beschadiging in het binnenoor; haarcellen zijn kapot gegaan door het harde geluid en geven spontaan ‘gekke’ geluiden door aan de gehoorzenuw. Maar tinnitus kan ook een symptoom of neveneffect zijn van een infectieziekte, allergie, een verwonding of een trauma. Ook komt tinnitus vaak voor in combinatie met andere gehoorproblemen, en kunnen stress en medicijngebruik oorzaak zijn van, al dan niet tijdelijke, tinnitus.
   Lees hier meer over tinnitus.

  • Heb ik gehoorverlies?

   Wanneer u twijfels heeft over uw gehoor, kunt u om te beginnen eerst zelf uw gehoor testen. Een eenvoudige en laagdrempelige hoortest kunt u gratis online doen via: https://hoortest.oorcheck.nl.
   Is de uitslag ‘niet goed’ maak dan in ieder geval een afspraak bij de huisarts of een audicien. Daarna kan via een audiometrietest (piepjestest) worden vastgesteld in welke mate u gehoorverlies heeft en wat voor u de beste oplossing is om met het gehoorverlies om te gaan.

  • Wat kan ik doen aan tinnitus?

   Wanneer u last heeft van tinnitus kunt u in eerste instantie terecht bij uw huisarts, waarna vaak een verwijzing naar een KNO-arts volgt. Oorzaken als vernauwde bloedvaten of ander aanwijsbaar trauma moeten eerst worden ontdekt, behandeld of uitgesloten. Daarna kunnen andere deskundigen voor behandeling worden ingeschakeld, zoals bijv. een audioloog, neuroloog, psycholoog, maatschappelijk werker, of erkende hulpverleners/specialisten uit de alternatieve geneeskunde. Bekijk hier een overzicht van hulpverleners.

  • Wordt een hoortoestel vergoed?

   Op www.hoorwijzer.nl/vergoedingen vindt u de meest actuele informatie over vergoedingen van hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer