Veilige koptelefoon

Wat is een veilige koptelefoon? Belangrijkste om op te letten is dat de koptelefoon of oortjes ervoor zorgt dat je weinig last hebt van omgevingsgeluid. Dan hoef je het volume namelijk niet zo hard te zetten. Er zijn vier typen:

Koptelefoon1. Afdekkende hoofdtelefoons: de beste keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies zitten. Zo heb je weinig last van omgevingsgeluid en kun je het volume op een normaal niveau zetten.

Koptelefoon2. Hoofdtelefoons (op het oor): deze zitten niet helemaal om je oor heen, waardoor er nog steeds veel geluid van buitenaf langskomt. Ze zijn wel weer iets veiliger, omdat ze niet zo dicht op het trommelvlies zitten.

Oortjes3. In-ear hoofdtelefoontjes: deze zijn van speciaal materiaal gemaakt zodat ze je oren goed afsluiten. Je hoort minder omgevingslawaai en hoeft de muziek niet zo hard te zetten. Maar, let op je volume: de hoofdtelefoontjes zitten dicht op je trommelvlies en kunnen extra schadelijk zijn

Oortjes4. Simpele oortelefoontjes (vaak standaard meegeleverd): deze sluiten het oor niet goed af, waardoor je veel geluid van buitenaf hoort en het volume harder gaat zetten. Ook zitten deze oortelefoontjes dicht op het trommelvlies, waardoor ze extra schadelijk kunnen zijn.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer