Muziek luisteren

begrenzer aan

Als je vaak naar muziek luistert op je telefoon of mp3-speler via een koptelefoon kan dat schadelijk zijn voor je gehoor. Hoe harder het volume, hoe groter de kans op schade. Door een volumebegrenzer in te stellen blijft het volume onder de 85 decibel.

SindsĀ 2013 moet er standaard een volumebegrenzer staan ingeschakeld op muziekspelers. Dat is vastgelegd in een Europese norm voor muziekspelers. Andere eisen uit de norm zijn dat het maximum volume 100 decibel is, en dat er een waarschuwing in beeld komt als je boven de 85 decibel uitkomt. Bekijk alle eisen.

Welke spelers zijn veilig?

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit deed in 2013 onderzoek naar welke spelers voldoen aan de norm. De helft van de onderzochte spelers voldoet aan de norm. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.

Wat kun je nog meer doen?

Gebruik een goede koptelefoon of oortjes. Een goede sluit je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten. Lees hier meer over veilige koptelefoons

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer