Muziek luisteren

begrenzer aan

Als je vaak naar muziek luistert op je telefoon of mp3-speler via een koptelefoon kan dat schadelijk zijn voor je gehoor. Hoe harder het volume, hoe groter de kans op schade. Door een volumebegrenzer in te stellen blijft het volume onder de 85 decibel.

SindsĀ 2013 moet er standaard een volumebegrenzer staan ingeschakeld op muziekspelers. Dat is vastgelegd in een Europese norm voor muziekspelers. Andere eisen uit de norm zijn dat het maximum volume 100 decibel is, en dat er een waarschuwing in beeld komt als je boven de 85 decibel uitkomt. Bekijk alle eisen.

Welke spelers zijn veilig?

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit deed in 2013 onderzoek naar welke spelers voldoen aan de norm. De helft van de onderzochte spelers voldoet aan de norm. Bekijk hier een overzicht van veilige spelers.

Wat kun je nog meer doen?

Gebruik een goede koptelefoon of oortjes. Een goede koptelefoon zit lekker en sluit je oren goed af. Je hoeft het volume dan niet harder te zetten om vervelend omgevingsgeluid te blokkeren. Lees hier meer over veilige koptelefoons.

Gebruik je een speler zonder volumebegrenzer? Houd het volume dan op maximaal 2/3.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer