Soorten gehoorschade

Er zijn verschillende soorten gehoorschade door hard geluid.

Slechthorendheid

Gehoorverlies door natuurlijke slijtage van de haarcellen heet ouderdomsslechthorendheid. Blootstelling aan teveel hard geluid resulteert in lawaaislechthorendheid. Lees hier meer over de voortekenen van slechthorendheid.

Hoe klinkt het als je slechthorend bent? Beluister het hier.

Tinnitus

Geluid waarnemen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is, dat is tinnitus. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een te hoge bloeddruk tot infectieziekten. Ook kan het een bijwerking zijn van medicijnen. Maar vaak is lawaai de veroorzaker van tinnitus.
De geluiden die mensen met tinnitus horen lopen erg uiteen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk. Beluister hier soorten tinnitusgeluiden.

De piep na het uitgaan
Veel mensen ervaren een piep in hun oren na het uitgaan. Wat veel mensen niet weten, is dat deze piep een ernstige waarschuwing is. Die piep betekent namelijk dat een stukje van het gehoor beschadigd is. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de piep blijvend worden. Dit is tinnitus.

Hyperacusis

Hyperacusis is de medische benaming voor een overgevoeligheid voor normale dagelijkse geluiden. Het roeren in een koffiekopje, het uitruimen van de vaatwasser of het openen van een plastic zakje, kunnen voor iemand met hyperacusis erg onaangenaam tot zeer pijnlijk zijn.

Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

Weten wat VeiligheidNL nog meer doet?

lees meer