Onderzoek: jongeren steeds meer bewust van risico’s gehoorschade

Jongeren zijn zich steeds meer bewust van de risico’s van luisteren naar harde muziek. Maar ze passen hun gedrag er niet op aan, zo blijkt uit onderzoek.

placeholder
8%
van de jongeren heeft een permanente piep door te luisteren naar harde muziek

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) deed vijf jaar onderzoek onder jongeren over: 

  • Waarom zij zich blootstellen aan harde muziek 
  • Hoeveel ze zich blootstellen 
  • Welke gevolgen de harde muziek had voor het gehoor op de lange termijn.  

Gedurende vijf jaar werden 400 jongeren (13-17 jaar bij aanvang) gevolgd die zich aan muzieklawaai blootstellen en 50 jongeren die dat niet doen. Uit de resultaten bleek dat jongeren zich meer bewust zijn van de risico’s van luisteren naar harde muziek, in vergelijking met een aantal jaar geleden. Ze passen hun gedrag echter niet of nauwelijks aan. Gehoorbescherming wordt bijvoorbeeld weinig gebruikt. Daarnaast valt op dat een lager opleidingsniveau samenhangt met het nemen van meer risico wat betreft gehoor. 

De onderzoekers concludeerden dat de helft van de jongeren een piep in het oor had na het luisteren naar harde muziek, waarvan 8% een permanente piep. Daarnaast werd duidelijk dat jongeren die zich blootstelden aan harde muziek, na  vijf jaar een (extra) gehoorverlies hadden van 5 decibel.

Aanbevelingen

Op basis van deze resultaten doen de onderzoekers de volgende aanbevelingen: 

  1. Geef adequate voorlichting op de basisschool. 
  2. Geef aandacht aan het gehoor tijdens de contactmomenten van JGZ in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. 
  3. Handhaaf de maatregelen uit het Convenant met betrekking tot geluidsniveaus, beschikbaarheid gehoorbescherming en informatievoorziening. 

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.